Magyar Pedagógiai Tárgyszójegyzék

Az OPKM-nek, mint a neveléstudomány magyarországi országos szakkönyvtárának kiemelt feladata a terminológiai egységesítés. Az MPI előállítása során a kezdetektől, vagyis 1959-től tárgyszavaztak a pedagógiai könyvtárban. (Droppánné, 2010, 59., 261-262.) 1976-ban elkészült egy 1600 fogalmat tartalmazó betűrendes index. (Droppánné, 2010, 109.) 

A több kiadást megért és folyamatosan fejlesztett Magyar Pedagógiai Tárgyszójegyzék (MPT) a neveléstudomány mértékadó szakembereinek és a könyvtár munkatársainak együttműködésével készült és készül. A Magyar Pedagógiai Tárgyszójegyzék korábbi 5 kiadása nyomtatásban is hozzáférhető, a legfrissebb változat azonban csak online érhető el az OPKM honlapján. Mivel jelentős változások történtek, ezért már csak ennek a legfrissebb verziónak a használatát javasoljuk. Az MPT jelenleg 3670 tárgyszót és 508 nemtárgyszót (utaló) tartalmaz.

Ez a terminológiai szótár a lexikonoktól eltérően nem definiálja a fogalmakat, csak arra törekszik, hogy egy szakmai fogalomhoz egy megnevezést tudjon rendelni. Ezen kívül esetenként jelez fogalmi kapcsolatokat is, de nem definiálja azokat.