Szakcsoportok

A szakterminusok jobb megértését szolgálja a Magyar Pedagógiai Tárgyszójegyzék szakcsoportrendszere, amely arra hivatott, hogy az egy-egy nagyobb témakörhöz tartozó fogalmakat egy csoportba gyűjtse össze (pl. 521.1 oktatási módszerek). A generikus tartalmi információk kifejezésére szolgál. A rendszer az ETO-hoz hasonlóan hierarchikus, 6 pedagógiai és 2 határterületi főcsoportot, valamint ezek alatt további alcsoportokat tartalmaz. Egy szakcsoportszámmal minden PAD rekordnak rendelkeznie kell, de több szakcsoportba is besorolható az adott mű.

1 Irányítás, oktatáspolitika

2 Intézmények, szervezetek, egyesületek, mozgalmak

3 Emberi tényező

4 Nevelés

5 Oktatás

6 Pedagógia, elmélet, történet, kutatás

7 Határtudományok, határterületek

8 Dokumentumtípusok, pedagógiai kiadványok, bibliográfiák, folyóiratok, nekrológok

A tárgyszójegyzékben a szakcsoportszámok mellett zárójelben álló szám azt mutatja, hogy egy szakcsoportba hány tárgyszó tartozik. A szakcsoportokra kattintva megkapjuk azoknak a tárgyszavaknak a listáját, amelyek az adott témakörhöz tartoznak. Így együtt láthatjuk egy-egy témakör tárgyszavait, könnyebben tudjuk kiválasztani a megfelelőt.

Lássunk egy pici betekintést a szakcsoportos részbe:


A tematikusan csoportosított tárgyszavak tanulmányozása segítséget nyújt a megfelelő tárgyszó megtalálásához. Ez a módszer akkor hatékony igazán, ha bizonytalanok vagyunk a fogalmakban, vagy nem jut eszünkbe a megfelelő szakkifejezés.