Téma keresése tárgyszójegyzék segítségével

A tárgyszavak, valamint az alapos és következetes tartalmi feltárás nélkülözhetetlenek a hatékony tematikus kereséshez. Ha nem tudjuk pontosan, melyik művet keressük, csak annyit tudunk, hogy milyen témában szeretnénk tájékozódni, mindenképpen érdemes olyan adatbázist használni, ahol ellenőrzött/kötött tárgyszavak szerint tudunk keresni. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a lehető legtöbbet megtaláljuk a minket érdeklő művek közül.

A tárgyszavas keresés tárgyszójegyzék használata nélkül nem sokkal hatékonyabb, mint ha találomra írogatnánk be szavakat a kereséshez. Megéri az a kis plusz munka, hogy tájékozódjunk a tárgyszójegyzékben, hogy megtaláljuk a megfelelő kifejezéseket. Ezután biztosak lehetünk benne, hogy az adott tárgyszó alatt azokat a műveket is meg fogjuk találni, amelyek önmaguk alternatív szóhasználatot alkalmaznak. Például lélektan vagy pszichológia, táplálkozási zavar vagy evészavar

A téma elemzéséhez alkalmazható leghatékonyabb módszer, ha megpróbáljuk egy természetes nyelvi mondattal leírni. Lássunk egy példát (vastagon a tartalomra utaló fogalmak)

A református gimnáziumok története Magyarországon.

A kereséshez használható fogalmak:

gimnázium

református

történet

Magyarország

Látható, hogy a témát több jól elhatárolható fogalomra bonthatjuk. “Már csak” az a kérdés, hogy ezt hogyan tudjuk a Magyar Pedagógiai Tárgyszójegyzék segítségével lefordítani a PAD nyelvére. Két fő kérdés van:

    • mely fogalomnak mi az MPT megfelelője
    • mely fogalmakat kell több tárgyszóval kifejezni. Kérdés, hogy mely fogalmakat kezel külön, melyeket egyben.

A tárgyszójegyzékben a szükséges tárgyszavakat kétféle úton tudjuk megtalálni: A tárgyszójegyzék főrészéből és a szakcsoportos részből.