Internetes keresőszolgáltatások használata

Az internetes keresőszolgáltatások használata során tudatosítani szükséges, hogy azok a legtöbb esetben látatlanban is szűrik a találatokat. Ez gyakorlatias információk keresése esetén hasznos lehet, hiszen anyanyelvünkön szívesebben olvasunk, sokszor ugyanazokat az információkat akarjuk újra megtalálni. Például egy iskola elérhetőségeit keressük. Részletesebb, tudományos igénnyel megírt forrásokat viszont már ritkán keressük internetes keresőkkel, ha témára keresünk, hiszen nem a népszerű blogok, vagy a napi sajtó hírei érdekesek.

Az alábbi ábrán felsorolt keresést szűkítő, torzító tényezők egy része kiküszöbölhető, csökkenthető, ha a keresőszolgáltatásban kikapcsoljuk ezeket a funkciókat, vagy ha olyan szolgáltatót használunk, mely ezeket nem használja.


ábra: Az interneten való keresést befolyásoló tényezők (Dömsödy, 2020)

Az internetes keresőszolgáltatások másik jellemzője, hogy nem strukturált adatbázisokban, nem egységesített adatstruktúrában keres. Ez előny lehet a speciális (az MPT-ben önálló tárgyszóval nem rendelkező) résztémák, szakkifejezések megtalálásában, de nagyobb témaköröknél nehezebben válogatható, redundáns, sok irreleváns forrást tartalmazó találati halmazt kaphatunk.

Általánosságban elmondható, hogy az internetes keresőszolgáltatások a hétköznapibb, aktualitással bíró kérdések megválaszolásában lehetnek hatékonyak. Emellett jól használhatók, a számunkra releváns információt szolgáltató intézmények honlapjainak, és szakirodalmi vagy közgyűjteményi adatbázisok felületének megtalálásában. Például a Hungaricana adatbázis számos szabadon hozzáférhető pedagógiai információt tartalmaz, mely saját keresőjén keresztül megtalálható, míg az internetes keresőszolgáltatásokon keresztül nem. Ugyanez mondható el a könyvtárak katalógusairól is.