Bibliográfiakezelő programok, szolgáltatások

A tudományos munkát végzők számára ma már rendelkezésre állnak olyan programok, amelyek a forrásgyűjtést és rendszerezést, továbbá a hivatkozások elkészítését is segítik.

Ezeknek a segédprogramoknak segítségével egyrészt építhetünk magunknak egy saját bibliográfiai adatbázist. Ebbe kézzel is tölthetünk be adatokat, de több könyvtári és más szakirodalmi adatbázisból át is menthetünk rekordokat. A letöltés során a RIS formátumot kell választani, ez importálható a bibliográfiakezelő szoftverekbe. Ezt a letöltési formátumot az OPKM adatbázisa is nyújtja a Kosárból és a Kereséstörténetből indított “Postázás, mentés” szolgáltatások között. Egyes adatbázisok közvetlenül is nyújtják a rekordok bibliográfiakezelőbe való átmentését. Magyarországon ez a szolgáltatás például az OSZK katalógusával, a MEK-kel és a MATARKA kosarával is kompatibilis. Az OPKM adatbázisa csak részlegesen, mert a funkció működik, de jelenleg, csak a szerző, cím adatok töltődnek át és könyvek esetén az ISBN.

A saját bibliográfiai adatbázis egyik szolgáltatása, hogy forrásjegyzék importálható számos bibliográfiai hivatkozás stílus szerint.

A bibliográfiakezelők másik szolgáltatása, hogy szövegszerkesztő programokba integrálható, vagyis, nemcsak a jegyzéket készíttethetjük el a programmal, hanem a szövegközi hivatkozásokat is. Ezt szintén a kiválasztott hivatkozási stílusnak megfelelően.

Ezek kényelmesek és időt takarítanak meg, de a bibliográfiai hivatkozás logikájának megértése nélkül nem használhatók. 

Ilyen programok például a következők: Zotero, EndNote, Refworks, CiteULike, ReadCube