Intézményrendszer

A neveléstudományi publikációk, dokumentumok egy része köthető tipikus kiadó intézményhez (pl. tankönyvek, gyermekirodalom), a szakirodalom nagy részét azonban változatos kiadók adják ki. Tankönyvkiadással több kiadó is foglalkozik, ezek gyakran változnak (pl. Oktatási Hivatal, Nemzeti Tankönyvkiadó, Apáczai Kiadó, Mozaik kiadó stb.). Tankönyvekkel kapcsolatos információs igény esetén fontos, hogy tájékozódjunk a kutatott korszak tankönyvkiadási politikájáról, mivel gyakran változik, hogy a kormányzat mit fogad el hivatalos tankönyvnek.

A pedagógiai szakirodalom viszonylag gyakran jelenik meg szürke irodalomként (könyvárusi forgalomba nem kerülő, kisebb példányszámban megjelenő művek), kutatóintézetek, egyetemek, iskolák, szakmai egyesületek stb. kiadásában. Ezeket nem mindig találjuk meg a könyvesboltok polcain, így különösen fontos a szakkönyvtári tájékozódás. Mint a szürke irodalommal általában, előfordulhat, hogy ezek a művek a nemzeti bibliográfiából is kimaradhatnak. Az OPKM törekszik minél többet beszerezni ezekből a művekből, persze itt sem biztos a teljesség, de azt állíthatjuk, hogy az OPKM rendelkezik a legteljesebb gyűjteménnyel ezekből és az adatbázis nagy számban tartalmaz szürke irodalmat is.  (A bibliográfiai számbavételben és az érdeklődők hozzáférésének biztosításában vagyis a szolgáltatásban nagy szerepe van a könyvtárak, szakemberek összefogásának. Kérünk minden szakembert, könyvtárost, hogy a környezetében megjelenő kiadványok OPKM-be való eljuttatását szorgalmazza, segítse.)

A pedagógiai szakirodalom tekintetében nehéz meghatározó kiadókat megjelölni. Kétségtelenül a Tankönyvkiadó, később Nemzeti Tankönyvkiadó, majd Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó az a vállalat, amely nem csak a tankönyvek, de a szakirodalom kiadásában is a legaktívabb, de rajta kívül megemlíthetjük még a Flaccus kiadót, az Osiris kiadót, és számtalan egyéb céget.